Снимка на седмицата | Клубове | Лексикони | Пъзели | Фейсбук

ДЕТСКАТА КОНЦЕНТРАЦИЯ


Концентрацията е способността да се откъснеш от заобикалящата среда и да се посветиш само на едно занимание. Дори малките бебета се концентрират, наблюдавайки света край себе си. Но разбира се тази способност се развива с годините, съответно времето през което може да се задържи вниманието на детето нараства.
 
Деца до 3 години:
10 минути
За деца от 0 до 3 години времето на концентрация е максимум 10 минути. След това заниманието трябва да се замени с друго или да се  направи кратка пауза, преди да се продължи със същото занимание. Четенето например е препоръчително да влиза в тези врмеви граници, за да не се разсее детето и да запомни по-добре поуките от приказките.  За да не се измори Вашето съкровище, е важно да редувате на всеки 10  дминути физическо с умствено натоварване.

Играйте с Вашето дете! В играта се рзвиват вниманието и  мисълта, детето потъва изцяло в света на играта, с други думи казано детето се концентрира само върху една задача.
 
Правилото за деца от 3 до 6 години е:
10 минути за подготовка
20 минути за игра

В тази възраст способността за концентрация вече е нараснала, но зависи в голяма степен и от самата задача, върху която детето трябва да се концентрира и да вложи интелектуалните си умения.
Обясненията не трябва да надвишават 10 минути, защото след това вече детето автоматично е изключило вниманието си и започва неспокойно да се върти на стола...
След 10-тата минута може да се пристъпи към действие за следващите 20 минути-да се направи някакво упражнение, да се попее, да се оцвети книжка и всичко, което Вашето и въображение и въображението на детето Ви родят, за да се забавлявате заедно, а детето Ви все повече да се развива.


Подобрете концентрацията на Вашето дете с помощта на игра


Независимо от заниманията в детската градина или в училище, организирайте малки упражнения и у дома под формата на игра. Така неусетно и с лекота може да подобрите уменията на децата  за концентрация.
Напр. Поставете на масата няколко играчки. Дайте на детето 1 минута време да ги огледа и запомни, след което ги скрийте с парче палт. Задачата е детето да изброи кои играчки са под плата.
Направете кратка пауза и преминете към следващата игра. Гатанка например.

И така ден след ден, усложнявайте малко по малко игрите-задачи и скоро ще имате поредния повод да се гордеете с напредъка на Вашето дете.
 
 
 
 
Дайте възможност на детето да разказва

Hochbegabte Kinder: von Erlebnissen erzählen

Окуражавайте детето си да разказва как е преминал денят му, особено след по-специални преживявания като излет или рожден ден на приятелче.
Помагайте на детето си с въпроси, ако се затрудни в последователността на събитията. Може и да повторите, последното, което ви е казало. Чрез разказите с течение на времето детето развива способността си да подрежда спомените си и да се концентрира вурху вече отминали събития.
 
.


Подкрепяйте детето си в изграждането на неговото самочувствие, докато то се развива, израства и се учи.

Das kindliche Selbstbewusstsein aufbauen

Мотивирайте децата си и при най-малкото постижение. Показвайте им, че сте доволни от тях и не се скъпете на похвали. Много важно е никога да не давате друго дете за пример, което е по-добро в училище например.
Сключете сделка с Вашето дете, ако то е на и над 6 години. Дайте му задача, напр. да прочете текст и ако детето се справи без грешка, възнаградете го с нещо, което то обича, напр. 15 минути повече игра.
Коментари могат да се добавят само от регистрирани потребители. Ако сте регистрирани е необходимо да влезете с вашето потребителско име и парола » тук


Новини!

19.12.02 Рожден ден училище празник цветя семейство игри училище 19.12.02 Рожден ден рожден ден детство 4 април